Read the English Article Here
Listen to the Podcast here
Γειά σας! Είμαι η Έφη Ασβέστη και ακούτε το podcast μου για το MyGreekTeacher.com. Αν θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για την ελληνική γλώσσα, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook “My Greek Teacher”
*Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς επεισοδίων, παρακαλώ, πριν το ακούσεις, κάνε scroll στο «Πώς Να Μάθεις Ελληνικά Ημέρα 1, 2 και 3
Είναι σημαντικό να διαβάσεις τα άρθρα με τη σωστή σειρά και να προετοιμάζεσαι κάθε μέρα.
Στην ημέρα 1 πήγαμε βόλτα στην φύση και ακούσαμε μουσική, στην ημέρα 2 πήραμε έναν χάρτη της Ελλάδας στα χέρια μας. Την Τρίτη ημέρα είπαμε πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε δυο λέξεις τη μέρα, σήμερα πάμε στην ημέρα 4, που θα μιλήσουμε για τη διάρκεια και την ποιότητα.
Κάθε μέρα αυτής της σειράς των πέντε επεισοδίων είναι σημαντική, όμως σήμερα βάζουμε έναν πολύ σημαντικό λύθο!
Σήμερα, θα μιλήσουμε για το τι φέρνει διάρκεια και ποιότητα.
Αυτό δεν χρειαζόμαστε?
Διάρκεια και ποιότητα.
Αυτό θέλουμε μόνο.
- Διάρκεια ώστε να κρατήσουμε αυτό που μαθαίνουμε μαζί μας για πάντα και να μην αισθανόμαστε ότι χάσαμε χρόνο και χρήματα.
- Ποιότητα ώστε να δώσουμε ομορφιά στη ζωή μας και να αισθανόμαστε χαρά.
Πώς μπορύμε να το κάνουμε αυτό?
Μπορούμε να το κάνουμε με το να δουλεύουμε το μυαλό μας. Αυτό όμως ακούγεται πολύ αφηρημένο και γενικό.
Θα σας πω μια ιστορία που συνέβη σ’εμένα και άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι και συνεπώς τη ζωή μου.
Πριν έξι χρόνια είχα ένα πολύ ευγενικό, έξυπνο και πολύ όμορφο κορίτσι ως μαθήτρια.Είχε κάνει Αγγλικά πολλές φορές στο παρελθόν (τότε δίδασκα Αγγλικά) και τα είχε παρατήσει όλες αυτές τις φορές.
Δεν πίστευε στον εαυτό της, καθόλου. Αυτή η μαθήτρια συνέχεια μου έλεγε:
Δεν είμαι καλή στο σχολείο, τα Αγγλικά δεν είναι για μένα, δεν μπορώ να τα καταφέρω.
Έτσι μιλούσε στον εαυτό της, όλη την ώρα. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Το να αλλάξω αυτό έγινε πιο σημαντικό για μένα, από την Αγγλική γλώσσα.
Για μένα, το μάθημα δεν είναι μόνο για τη γλώσσα. Είναι για το συναίσθημα του μαθητή.
Από εκείνη την στιγμή αρχίσαμε την Γραμματική και το Λεξιλόγιο από το μηδέν, ανεβάζοντάς της την αυτοπεποίθηση και βοηθώντας την να αισθανθεί πόσο άνετα ένιωθα με το να την διδάσκω.
Της έδινα θάρρος για κάθε σωστή απάντηση που έδινε και δεν ανέφερα πάντα όλα τα λάθη της, μόνο ένα ή δυο, έτσι ώστε να προχωράμε και να γίνεται καλύτερη.
Αφότου έμαθε καλά τα πρώτα της λάθη, αρχίσαμε να γράφουμε άλλα λαθη. Λίγα, όχι όλα. Ο σκοπός εδώ ήταν να της δώσω θάρρος και να νιώσει ευπρόσδεκτη στη γλώσσα. Να μην προσέξει την πραγματική εικόνα.
Όταν καταλαβαίνεις την πληροφορία, νιώθεις ότι είσαι μέρος αυτού που γίνεται, νιώθεις ευπρόσδεκτος.
Μετά από ένα μήνα ενταντικής ενθάρρυνσης, αυτό το όμορφο κοριτσάκι ξαφνικά χαμογέλασε στον εαυτό της κοιτώντας το τετράδιό της και είπε:
“Δεν είμαι τόσο κακή, είμαι καλή στα Αγγλικά τελικά”
Η πρώτη μου εσωτερική αντίδραση ήταν «ουάου! Αυτό είναι! Μπράβο μου!»
Αμέσως μετά όμως σκέφτηκα:
“Γιατί δεν το κάνεις και στον εαυτό σου αυτό?? Πας καλά??
Αυτή ήταν η στιγμή της ζωής μου που κατάλαβα πόσο αρνητικά και απαίσια μιλούσα στον εαυτό μου. Για να καταλάβεις τον τρόπο που μιλούσα, θα σου πω ότι αν μιλούσα ποτέ σε ένα άλλο άτομο έτσι, θα έβαζε τα κλάματα , μπορεί και να έκανε και κακό στον εαυτό του. Αυτό ήταν bullying.
Δεν ξέρω πότε και από πού είχα αρχίσει, αλλά το είχα παρακάνει.
Τότε κατάλαβα ότι το γεγονός ότι ανήκω στον εαυτό μου δε μου δίνει το δικαίωμα να φέρομαι έτσι. Είμαι άνθρωπος και είμαι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να με υπερασπιστεί.
Μέχρι τότε πάλευα για τα δικαιώματα των άλλων, εκτός από τα δικά μου.
Εκεινή τη στιγμή, έβαλα τον εαυτό μου μαζί με τους άλλους και άρχισα να μου φέρομαι ανάλογα.
Αυτή ήταν η Πρώτη Ημέρα που έβαλα τον εαυτό μου μαζί με τους μαθητές μου.
Άρχισα να είμαι ευγενική με τον εαυτό μου, άρχισα από το μηδέν, βρήκα έναν φιλικό τρόπο για το μυαλό μου να μαθαίνει, να καταλαβαίνει και να νιώθω ευπρόσδεκτη στα πράγματα που ήθελα να μάθω.
Αυτή είναι η Ημέρα 4. Να φέρεσαι στον εαυτό σου, σαν αυτό που είσαι. Ο πιο σημαντικός μαθητής της ζωής σου. Να είσαι ευγενικός/ευγενική/ευγενικό με τον εαυτό σου.
«Πως θα γινόταν το πρόσωπο ενός ανθρώπου μπροστά στα μάτια μου, αν ποτέ του μιλούσα όπως μιλούσα στον εαυτό μου?»
Αυτή η άσκηση είναι η πιο σημαντική για τον πιο πολύτιμο μυ του σώματός μας.
Το μυαλό μας.
Το μυαλό μας είναι ο πιο πολύτιμος φίλος μας. Στην Ελλάδα έχουμε μια φράση που λέει ότι το μυαλό μας είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Αυτό δεν είναι μόνο ψέμα, αλλά λειτουργεί και εντελώς αντίθετα.
Εμείς είμαστε ο χειρότερος εχθρός του μυαλού μας. Στην πραγματικότητα το μυαλό μας είναι ο μόνος φίλος μας, που μένει μαζί μας μέχρι το τέλος και όπως λέει και ο Julian Barnes στο βιβλίο του «Death” στα ελληνικά Θάνατος:
Τη στιγμή που πεθαίνουμε, το μυαλό μας εκκρίνει χημικές ουσίες για να μας παρηγορήσει και να μας βοηθήσει να νιώσουμε εντάξει που φεύγουμε.
Το μυαλό μας είναι ο μόνος φίλος μας. Το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να διδάξουμε στον εαυτό μας πως να γίνει ο καλύτερός του φίλος, επίσης.
Αυτή ήταν η Ημέρα 4 για την προετοίμασία σου να καλωσορίσεις την ελληνική γλώσσα στη ζωή σου. Τώρα, πήγαινε, και γίνε ο μαθητής της ζωής σου.
Να είσαι ευγενικός/ευγενική/ευγενικό και κατάλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να απολαμβάνεις τη διαδικασία.
Και πάντα να θυμάσαι, ότι η Ακρόπολη δε χτίστηκε σε μια μέρα!
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου
Αν σου άρεσε αυτό το podcast και θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ελληνική γλώσσα, κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook «My Greek Teacher” ή μπες στη σελίδα μου MyGreekTeacher.com
Στο επόμενο επεισόδιο θα μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν χάνουμε το κίνητρό μας για να συνεχίσουμε και πώς να γινόμαστε πιο δυνατοί.
Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!